Zarząd Okręgowy Gorzów Wielkopolski

Szykując się do wyjazdu na urlop, nie zapomnijcie o wakacyjnej lekturze. Oto co redakcja „Łowca Polskiego” przygotowała w lipcowym numerze:

👉 Łowczy krajowy Eugeniusz Grzeszczak ujawnia szczegóły porozumienia z Ministerstwem Obrony Narodowej.

👉 Ocena wieku strzelonego rogacza, oparta na starciu rejestrów, ma jeden mankament – dokonuje się jej po odstrzale. Dlatego tak ważna pozostaje umiejętność rozpoznawania wieku sarniaków na podstawie obserwacji zachowań i cech anatomicznych kozłów. Na co zwracać uwagę i jakie cechy zdradzają, że mamy do czynienia ze starym rogaczem? O tym w tekście „Ile ma lat?” autorstwa Wacława Matyska.

👉 Odnalezienie latem, kiedy zboża i trawy są wysokie, sfarbowanego rogacza bywa niezwykle trudne. W takich sytuacjach nie do zastąpienia okazuje się psia trufla. O tym, jak wyszkolić naszego czworonoga do poszukiwań sarnich postrzałków, w artykule „W poszukiwaniu rogacza” pisze Andrzej Wilczopolski.

👉 Lipiec to czas sarnich godów, w trakcie których wytrawni selekcjonerzy zdobywają cenne parostki. Tajemnice „mowy” saren i technik wabienia kozłów zdradza w tekście „Sposób na myłkusa” Maciej Chotecki.

👉 Ingerencja cywilizacji w naturę manifestuje się chociażby intensyfikacją rolnictwa, polegającą m.in. na zwiększaniu się powierzchni upraw kukurydzy. To amerykańskie zboże jednym gatunkom szkodzi, innym zdaje się sprzyjać. Więcej na ten temat w tekście dr. hab. inż. Pawła Nasiadki.

👉 Na co zwracać uwagę przy szacowaniu szkód w kukurydzy? Kiedy można od niego odstąpić? Przeczytajcie tekst naszego eksperta Rafała Nowickiego,

👉 Wielu selekcjonerów twierdzi, że za rogacza o parostkach niczym baranie rogi lub korkociąg oddałoby medalowego kozła. Tomasza Redy nie interesuje tego rodzaju „handel” ze świętym Hubertem. W kolekcji zgromadził bowiem niejednego medalowego myłkusa, którego wyceniono na złoto. Jakim sposobem wyszukuje takie perełki? Odpowiedź w artykule Bartosza Marca „Skarby kniei”.

👉 A co w wakacyjnej kuchni? Jolanta Maślak przedstawia przepis na kresowy przysmak, czyli faszerowane dziczyzną paprykę i pieczarki. Z kolei Anna Anklewicz Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia doradza, jak przygotować karkówkę z dzika, aby zawsze była soczysta i krucha, a goście nieodmiennie prosili o dokładkę.

Udostępnij
Twitter
WhatsApp

Aplikacja mobilna

Nasza aplikacja to doskonały towarzysz każdego miłośnika łowiectwa, który pragnie pozostać na bieżąco z najnowszymi treściami związanych stron.

Bądź na bieżąco z newsami 📱